Ultra fast-track project hoofdgebouw Beekse Bergen

Snel, sneller, snelst. In Hilvarenbeek verrijst het nieuwe hoofdgebouw van vakantiepark Beekse Bergen.

Halverwege juni dit jaar sloeg het noodlot toe, het hoofdgebouw, de Afrika club, van vakantiepark Beekse Bergen ging in vlammen op. In plaats van bij de pakken neer te zitten werd door opdrachtgever Beekse Bergen een ultra fast-track project opgestart waar ons bureau als hoofdconstructeur deel van uitmaakt. Doel is om een compleet nieuw hoofdgebouw, voorzien van zwembad, horeca, receptie, indoorspeeltuin en supermarkt als bijgebouw, voor het hoofdseizoen van 2022 in gebruik te nemen. In de bijgevoegde video zijn de contouren al goed zichtbaar.

Elders op het terrein waren we als bouwteam met een project bezig toen de brand ontstond. Het team was goed op elkaar ingespeeld, waartoe parallel dit ultra fast-track project kon worden gestart. Binnen twee weken lag een VO op tafel, welke uitgroeide tot een TO eind juli, vlak voor de bouwvak. Na een vlotte omgevingsvergunning procedure kon in het tweede deel van augustus met het storten van de fundering worden begonnen. Inmiddels is men gestart met het leggen van de dakplaten en hoopt aannemer Bouwgroep Goesten B.V. voor de kerst nog het dak dicht te hebben. Het verdere team bestaat uit een samenwerking van architectenbureau VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering bv en Van der Giesen Architecten, bouwmanager Termijn en installatieadviseur Giebros Technics.

Om het ontwerpproces te bespoedigen en de uitvoering te versnellen is een fundering op staal ontworpen met hierop ingeklemde betonkolommen in een vaste stramienmaat. Hiermee wordt de stabiliteit van het pand gewaarborgd. Het dak bestaat deels uit een staalconstructie met hierop stalen dakplaten. Ter plekke van het zwembad worden gelamineerde houten dakliggers toegepast. Het restaurant en de receptie worden van schilddaken voorzien welke ook in een houten kapconstructie worden aangebracht. Het grote voordeel van de ter plekke gestorte fundering en ongeschoorde kolommen was dat er, tot aan het dak, niet op levering van (prefab) materialen gewacht hoefde te worden. Iets wat in de huidige hectische markt niet altijd te voorkomen is.

Klik op onderstaande afbeelding om naar het artikel met video van het Brabants Dagblad te gaan.

< terug naar het nieuwsoverzicht