Start bouw toren Niko

Officiële start bouw toren Niko op Strijp-S te Eindhoven

Aan de kop van Strijp-S, nabij de ring, is afgelopen week de officiële eerste handeling uitgevoerd door wethouder Yasin Torunoglu. Met 109 meter wordt Niko de hoogste toren van Eindhoven. Adviesbureau Tielemans is als hoofdconstructeur betrokken en werkt nauw samen met partners van De Zwarte Hond, SDK Vastgoed, Stam + De Koning en Visser & Smit Bouw. Nadat de omgevingsvergunning definitief verleend werd afgelopen september is er met vereende krachten in hoog tempo gewerkt naar de start-bouw in februari.

De eerste werkzaamheden die plaatsvinden is het aanbrengen van een CSM-wand. Hierna volgen de overige werkzaamheden voor de bouwkuip en kunnen de funderingspalen voor de fietsenkelder en toren worden gemaakt.

De toren heeft van nature een asymmetrische vorm en zal als gevolg van windeffecten willen torderen. Om inzicht te krijgen in dit gedrag en eventuele tweede-orde effecten is een 3D-rekenmodel gemaakt. Onderstaand figuur geeft het model weer, waarin puur de stabiliserende elementen zijn gemodelleerd. De kleuren tonen de horizontale vervorming als gevolg van windeffecten in één richting. Met behulp van het rekenmodel is gezocht naar een stabiliteitsconstructie die aansluit bij de woningplattegronden en gelijktijdig streeft naar een optimaal materiaalgebruik. Na afstemming met de aannemer is gekozen voor een systeem van in-situ wanden en breedplaatvloeren.

We kijken er naar uit om dit nieuwe icoon voor Eindhoven de komende tijd gestalte te zien krijgen.

Copyright render Spoorzone BV / SDK Vastgoed

< terug naar het nieuwsoverzicht