Oplevering Trudo Toren op Strijp-S

De Trudo Toren, het eerste verticale bos van Nederland, is onlangs opgeleverd en is betrokken door de eerste bewoners. Adviesbureau Tielemans is hoofdconstructeur van de toren, gebouwd in opdracht van Trudo, naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti. De rest van het team bestaat uit Stam + De Koning als aannemer en Inbo als bouwkundig engineer.

Wat deze 70m hoge toren zo bijzonder maakt zijn de uitkragende balkons en plantenbakken waar 125 bomen en meer dan 5000 planten in verwerkt zijn. Omdat er aan alle zijdes van de toren balkons en plantenbakken hangen, zijn de verdiepingsvloeren alzijdig afdragend berekend en gewapend door ons bureau. Verticaal draagt de belasting af naar de fundering via een kern in combinatie met een open gevelindeling waar een randbalk met kolommen voor de afdracht zorgen.

Er zijn drie typen uitkragingen gemaakt om de verschillende balkons en plantenbakken te kunnen plaatsen. Voor een deel zijn er uitkragende breedplaatvloeren gemaakt als balkon met of zonder plantenbakken. Bij sommige balkons zijn uitkragende stalen frames voorzien zodat er later rondom prefab plantenbakken aangebracht konden worden. Het laatste type betreft prefab bakken welke met isokorf verbindingen aan de hoofdbouw zijn gekoppeld.

Door steeds wisselende plattegronden, liggen de balkons niet direct boven elkaar en zorgde dit voor een extra uitdaging voor het bouwteam. Om niet over 4 lagen te hoeven stempelen is in de uitvoering gebruikt gemaakt van een tijdelijke tafelconstructie.

Bovenop de op palen gefundeerde strookfundering zijn de eerste 3 lagen uitgevoerd met in het werk gestort beton. De bovenbouw is vervaardigd uit prefab kolommen en wanden. De laagbouw bestaat uit twee delen, het deel onder de toren bevat bergingen en een commerciële plint. Het andere deel bevat naast een commerciële plint ook twee kantoorlagen en een gemeenschappelijk dakterras erboven voor de bewoners van de sociale huurwoningen.

We feliciteren de kersverse bewoners van het eerste verticale bos voor sociale woningverhuur, opdrachtgever Trudo en de rest van het team met de oplevering van dit bijzondere project!

Neem ook een kijkje op de projectpagina via deze link!

Één van de balkon types

< terug naar het nieuwsoverzicht