Oplevering Hotel Van der Valk Venlo

Enkele weken geleden werd het nieuwe hotel van opdrachtgever Van der Valk Venlo officieel geopend door Burgemeester Antoin Scholten. Adviesbureau Tielemans trad op als hoofdconstructeur binnen het project, ontworpen door Quant Architectuur en gerealiseerd door Wijnen Bouwgroep.

De ca. 50m hoge toren met laagbouw bevat 168 hotelkamers, een rooftop bar, verscheidene vergaderruimtes, een kelder, wellness en een zwembad op de 2e verdieping. De grootste uitdaging zat in de fundering. Vanwege het benodigde draagvermogen en de diepte van de draagkrachtige laag in relatie tot de Venloschol (boringsvrije zone) en een hoeveelheid bestaande palen is gekozen om het gebouw op staal te funderen.

Onder het gebouw is een 2m dikke plaatfundering ontworpen, waarbij het zettingsgedrag van groot belang was voor de krachtswerking. Hiertoe is in samenwerking met Inpijn-Blokpoel een EEM-analyse gemaakt van het zettingsgedrag van zowel de ondergrond als de bovenbouw. Na een aantal iteraties werd goede afstemming tussen beide modellen bereikt en kon de bovenbouw hier verder mee uitgewerkt worden.

Nadat de grondverbetering was aangebracht kon de wapening voor de funderingsplaat worden gevlochten. De stort, welke 19 uur in beslag nam, is in drie lagen met verschillende samenstelling uitgevoerd. Een saignant detail is de CSM-wand welke tegen de bestaande bouw van Hotel van der Valk Venlo is gemaakt. Deze is gekoppeld aan de kelderwand en heeft een dragende functie. De koppeling tussen de bestaande bouw en nieuwbouw middels deze CSM-wand heeft als doel de zettingsverschillen tussen beide bouwdelen te beperken.

De kelder en laagbouw zijn uitgevoerd met een in het werk gestorte betonconstructie. Voor de hoogbouw verzorgen de betonwanden de stabiliteit, het laagbouw gedeelte ontleend z’n stabiliteit ook aan een gebouwbreed stalen portaal. De tweede verdieping bevat een ca. 70m2 groot zwembad als onderdeel van de Wellness en fitnessruimte.

Voor de bovenbouw is een prefab beton systeem gekozen, waardoor het tempo van de uitvoering flink omhoog kon. Er werd gemiddeld één verdieping per week gebouwd. Inmiddels is het hotel geopend voor gasten. De wellness en fitness zullen in september in gebruik genomen worden.

Adviesbureau Tielemans is trots op het eindresultaat en bedankt opdrachtgever Van der Valk en alle partners voor dit prachtige nieuwe hotel.

< terug naar het nieuwsoverzicht