Officiële opening Pathé Leeuwarden

Pathé Leeuwarden officieel geopend!

De nieuwe bioscoop in het Ruiterskwartier in het centrum van Leeuwarden is op 21 april officieel geopend. Burgermeester Sybrand van Haersma Buma en oud-wethouder Friso Douwstra waren bij dit heugelijke moment aanwezig.

Begin 2021 berichtten we over het behalen van het hoogste punt, waarbij de prognose was om eind 2021 open te kunnen voor publiek. Deze prognose is waargemaakt, de bioscoop is al enkele maanden toegankelijk voor het Friese publiek. Een officiële opening moest vanwege de toen geldende maatregelen helaas uitgesteld worden. Dit mocht de pret van de officiële opening afgelopen week echter niet drukken, de opening is groots gevierd.

Het ontwerp van de 7 zalen tellende bioscoop is van WAM Architecten i.s.m. met EUP Design, bouwmanagement werd verzorgd door VB&T en is gerealiseerd door aannemers ADS Groep (ruwbouw) en Tenback Projecten BV (afbouw).. Adviesbureau Tielemans is door opdrachtgever Pathé als hoofdconstructeur van het project aangesteld.

Het oude Paleis van Justitie stond op de locatie van de nieuwbouw. De kelder van dit pand is niet gesloopt en is zowel constructief als functioneel hergebruikt binnen de nieuwbouw. De bioscoop bestaat uit twee lagen met foyer/zalen. Ter plaatse van de zalen zijn dichte gevels vervaardigd welke de stabiliteit van het pand verzorgen. Aan de voorzijde is een transparante onderste laag gemaakt waar de bezoekersentree en foyer zijn gevestigd met bioscoopzalen erboven. De markante gevel bestaat uit golvend metselwerk, als deken rondom het gebouw gedrapeerd. Voor deze gevel zijn unieke prefab elementen vervaardigd en aan de achterliggende hoofddraagconstructie gehangen. Deze markante gevel wordt aan straatzijde extra getekend door de speels geplaatste schuine stalen kolommen. Dit, tezamen met in de hoogte verlopende vloeren en veel verschillende vloerniveaus maakten de constructie tot een complex geheel.

We zijn trots onderdeel te hebben mogen uitmaken van het team wat dit prachtige project heeft mogen realiseren!

< terug naar het nieuwsoverzicht